Dział Care Creations® firmy BASF otworzył najnowocześniejszy salon oceny produktów do pielęgnacji i higieny osobistej w swojej siedzibie w Lagos (Nigeria). Nowe obiekty umożliwią testowanie in vivo na ochotnikach receptur produktów do pielęgnacji skóry i włosów zgodnych z pochodzeniem etnicznym – ma to pomóc klientom w opracowaniu gotowych produktów o wysokiej przydatności i akceptacji konsumentów na rynku Afryki Subsaharyjskiej.
„Aby opracować skuteczne receptury i składniki produktów do pielęgnacji ciała zgodnych z pochodzeniem etnicznym, niezbędne jest dogłębne zrozumienie preferencji i bolączek afrykańskich konsumentów, charakterystyki ich skóry i włosów, a także wpływu poszczególnych składników” — powiedział Tosin Dania, dyrektor techniczny Działu Produktów do Pielęgnacji i Higieny Osobistej na region Afryki Subsaharyjskiej.
„Obiekt Care Evaluation Salon firmy BASF łączy w sobie empatię rynkową, doskonałość naukową oraz znajomość receptur i pozwala nam dzielić się rozumieniem branży i korzyściami z naszymi klientami z całego regionu”.
Facylitacja zrównoważonego wzrostu rynku Afryki Subsaharyjskiej
Nowy salon wewnętrzny jest pierwszym tego rodzaju obiektem uruchomionym przez dostawcę składników produktów do pielęgnacji i higieny osobistej w Nigerii. Obiekt stanowi uzupełnienie Laboratorium Technologii Zastosowań BASF, które rozpoczęło działalność w lutym 2019 r.
„Ta ekspansja stanowi kolejny przykład naszego zaangażowania na rosnącym i ważnym rynku. Korzystając z naszych silnych lokalnych kompetencji, chcemy napędzać ewolucję branży produktów do pielęgnacji i higieny osobistej w Afryce Subsaharyjskiej w kierunku bardziej globalnej konkurencyjności” — powiedział Jason McAlpine, wiceprezes Działu produktów do pielęgnacji i higieny osobistej na region EMEA.
Salon i laboratorium będą otwarte na współpracę z ośrodkami akademickimi w zakresie badań z dziedziny kosmetologii. Dzięki niej BASF chce rozwijać wiedzę techniczną w regionie i wspierać szkolenie kolejnego pokolenia naukowców zajmujących się kosmetologią.
źródło i fot: inf. prasowa